En el dia Mundial pel Medi Ambient la Cecot confirma el creixent interès entre les empreses catalanes per calcular la seva petjada de carboni
7 de juny de 2024
cupons

Comparteix:

En deu anys, del 2012 al 2022, les empreses catalanes que han registrat la seva petjada de carboni al MITECO han passat de 2 a 242 empreses.

  • Elisabeth García: “en el que portem d’any, les consultes i orientacions que hem fet a empreses en l’àmbit de la petjada de carboni s’han triplicat respecte l’any passat. I un fet destacable és que ja no son únicament empreses de sectors crítics sinó que son empreses de qualsevol sector i de totes les grandàries, grans, mitjanes, petites i microempreses”.  
  • El càlcul de la petjada de carboni és una necessitat i és una oportunitat per a les empreses. Sovint se’ns pregunta què podem fer per cuidar el medi ambient i, malgrat hi ha moltes accions a dur a terme, una de les més importants que poden fer les empreses és calcular la seva petjada de carboni”.

Terrassa, 5 de juny de 2024. El dia Mundial del Medi Ambient, un dia com avui, pretén motivar a gran part de la societat a reflexionar sobre quines accions es poden fer per cuidar el nostre planeta. Aquest any, la campanya se centra en la restauració de les terres, la resiliència a la sequera i la desertificació sota el lema “Les nostres terres. El nostre futur.”, dirigit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

Segons l’ambientòloga de l’Oficina per la Transició Energètica de les empreses  de la Cecot (OTEC), Elisabeth García, “en els últims cinquanta anys la celebració ha esdevingut una de les plataformes amb més abast en favor de les causes ambientals, amb la participació de milions de persones arreu del món en activitats, esdeveniments i iniciatives”. En el cas del teixit empresarial català, García confirma un fort increment de l’interès per part de les empreses pel càlcul de la seva petjada de carboni “i, òbviament, per la implementació de plans i mesures que els orienti a reduir les emissions de CO2, tant per convicció i responsabilitat amb la sostenibilitat, com per optimització d’inversions o per efecte tractor d’empreses amb més dimensió dins la cadena de valor”.

En aquest sentit, l’ambientòloga de l’OTEC confirma haver triplicat aquests primers mesos de l’any, respecte el mateix període de l’any anterior“el volum de consultes, orientacions i gestions relacionades amb el càlcul de la petjada de carboni. I és important destacar que, si bé en els anys anteriors les consultes provenien d’empreses amb una dimensió mitjana i gran de sectors que considerem crítics, mediambientalment parlant, com ho son el químic o el tèxtil, ara les consultes provenen d’empreses de qualsevol dimensió i de qualsevol sector d’activitat. I això és molt positiu per la nostra societat”.

“Un exemple concret el tenim a casa; la Cecot som una entitat dins d’un sector que no es considera crític com el de la representació empresarial i els serveis, però estem totalment compromesos amb la reducció de la petjada de carboni en totes les nostres activitats i poder ser un referent per altres entitats, així com un generador del canvi entre els nostres associats”. De fet, l’any 2022 la Cecot va esdevenir la primera patronal a Espanya i Catalunya en assolir el Certificat de 100% Neutre de Carboni. “I estem contents de poder dir que una de les activitats que organitzem amb més visibilitat, com ho és La Nit de l’Empresa, calcula la seva petjada des del 2022 i que l’any 2023 la comissió organitzadora va aconseguir reduir en un 20,79% les emissions de CO2 respecte l’edició anterior. I aquest 2024 continuarem calculant i reduint el màxim possible l’impacte perquè ja és part del procés d’organització.”

Segons dades del Registro de Huella de Carbono del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, l’any 2012 hi havia 2 empreses catalanes que havien registrat la seva petjada de carboni, mentre que deu anys després, l’any 2022, ja n’hi havia 242 empreses catalanes. “I estic convençuda que el 2023 i el 2024 aquest nombre anirà incrementant perquè les empreses son conscients i volen formar part dels processos de sostenibilitat amb l’entorn en què desenvolupen les seves activitats. En un context d’emergència climàtica i escalfament global com en el que ens trobem des de fa anys, la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) és urgent i necessària per a tots, també per a les empreses”.

Per tant, conèixer i mesurar quin impacte tenim en el nostre entorn es torna imprescindible per tal de poder prendre decisions empresarials encertades i que ens permetin implementar accions efectives en la lluita contra el canvi climàtic. I una manera de mesurar és mitjançant la petjada de carboni. Aquesta s’estableix com l’indicador ambiental que reflecteix la quantitat de gasos d’efecte hivernacle, expressada com a CO₂ equivalent, que és emesa directament o indirectament a conseqüència d’una activitat determinada.

“En el context d’una organització, quan parlem de la petjada de carboni ens referim a les emissions de GEH generades directament o indirectament durant el desenvolupament de la seva activitat”, exposa Elisabeth García, qui detalla algunes d’elles, com ara els consums d’energies, com els combustibles fòssils o l’electricitat; les emissions de gasos refrigerants a causa de fuites; l’adquisició de materials com matèries primeres, embalatges, maquinària, etc.; el transport de mercaderies; la gestió dels residus o els desplaçaments deguts a l’activitat empresarial com el desplaçament dels empleats o viatges comercials.

“En aquest moment, el càlcul de la petjada de carboni és una eina indispensable per a les empreses en la seva pressa estratègica de decisions i representa una oportunitat per a la millora de la competitivitat, la imatge corporativa i la resiliència davant els reptes actuals, contribuint alhora a la lluita contra el canvi climàtic”, argumenta García.

 

Cupons Green: una oportunitat per a les pimes

Anualment s’obre una convocatòria d’ajuts des de ProACCIÓ Green amb col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Climàtic destinada a pimes que vulguin executar actuacions que ajudin a la mitigació i/o adaptació al canvi climàtic. Dintre d’aquestes actuacions se subvencionen les diagnosis de petjada de carboni, com a primer pas per fer possible que les organitzacions avancin cap a la neutralitat climàtica.

“Una de les tasques que fem des de l’Oficina per a la Transició Energètica és informar a les empreses d’aquests ajuts, que tenen un topall de 8.000 euros per empresa i que s’atorguen per ordre de presentació fins al novembre”, conclou l’ambientòloga de la Cecot, Elisabeth García.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.