La indústria tèxtil, un sector de futur
21 de maig de 2024
la industria textil un sector de futur

Comparteix:

Innovació i resiliència: el camí de la indústria tèxtil

Des de la Cecot, en el marc del 150è aniversari de l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil, i després del rotund èxit de la Fira Modernista de Terrassa d’aquest 2024, dedicada a la indústria tèxtil, dirigim la nostra atenció a una realitat indiscutible: el sector tèxtil no només representa una part fonamental de la nostra història passada, sinó també una prometedora font d’oportunitats en el present i en el futur.

La Fira d’enguany ha servit com a plataforma per posar de manifest l’activitat del sector, ressaltant la vitalitat de la indústria tèxtil a Terrassa, la seva adaptabilitat i la seva capacitat d’innovació al llarg dels anys. Francesc Roca, president de l’Institut Industrial, reflexiona sobre aquest punt afirmant que la Fira ha consolidat la presència del sector tèxtil com una entitat viva, present en el moment actual i amb una projecció prometedora cap al futur, qui a més ha destacat “que si avui continuem parlant de tèxtil, és per la seva història però també pel seu present”.

No obstant això, el camí cap al futur no està exempt de reptes. La manca de relleu generacional i la constant necessitat d’adaptació són factors que no poden ignorar-se. Ramon Caus de Ramon Caus S.A., ha reflexionat sobre aquests desafiaments, destacant la importància de l’adaptabilitat i la resiliència de les empreses davant els canvis del mercat, “des dels inicis, i gràcies a la implicació dels propietaris en la gestió, la prioritat de l’empresa ha estat el servei als clients i l’adaptació al medi”. 

La manca de relleu generacional emergeix com una preocupació compartida. Anna Bosch, directora general d’Intermezzo emfatitza sobre la necessitat d’implicar les noves generacions en la continuïtat del sector, qui afegeix la necessitat fonamental de captivar i formar als joves perquè coneguin les oportunitats que ofereix la indústria tèxtil. Una perspectiva a la qual Jordi Ubach, director general d’Hilados Egarfil ha afegit que “el mal del tèxtil és que no hem sabut vendre bé la nostra feina i les possibilitats que ofereix” i aprofita per fer una crida i demanar als joves que coneguin les empreses tèxtils.

Un altre factor clau és el repte de la globalització i la necessitat d’innovació constant: “amb el tèxtil, hem d’innovar necessàriament. Cada vegada fem més productes tècnics i busquem noves formes de ser competents,” ha explicat Ubach. Aquesta necessitat d’innovació és reforçada per Sergi Artigas, director d’estratègia en Innovació i Transferència tecnològica de Leitat, qui situa el sector tèxtil al centre de la quarta revolució industrial.

De fet, Artigas recorda que la indústria tèxtil ha desenvolupat un paper clau en les diferents revolucions industrials viscudes i que fins i tot, les ha impulsat. Pel que fa a l’actual revolució, “la de les tecnologies digitals, però també la de les tecnologies tangibles, també és un repte per a la indústria tèxtil, ser capaç d’adaptar-se a les noves necessitats i als nous mercats”.

Per la seva part, Anna Bosch posa de manifest la importància de la digitalització com a eix fonamental per a la transformació del sector. La capacitat d’adaptació i l’ús de les noves tecnologies són claus per a la supervivència de les empreses tèxtils en un món en constant canvi, “o estàs a les xarxes o no hi ets. Nosaltres exportem més del 80% del que produïm aquí i les noves tecnologies han tingut un paper rellevant en aquest procés”, ha afegit.

En aquest context, l’Institut Industrial-Gremi Tèxtil continua essent un eix vertebrador pel que fa a la renovació del sector. Francesc Roca destaca el compromís de l’Institut amb la formació i la innovació com a clau per garantir un futur sòlid per a la indústria tèxtil de Terrassa.

Amb una determinació orientada al futur, el sector tèxtil de Terrassa encara els desafiaments amb confiança. El seu llegat històric, combinat amb una visió innovadora i un compromís ferm amb el progrés, assegura que el teixit industrial de la regió es consolidi i pugui créixer. L’Institut Industrial, en el seu paper com a veu i representació del sector, no només assumeix aquest repte, sinó que col·labora activament amb institucions educatives com l’INS TERRASSA i l’ESEIAAT-UPC, així com amb INTEXTER, per garantir una formació continuada i actualitzada que asseguri la competitivitat del sector a llarg termini.

En sintonia amb les declaracions del president del gremi, Sergi Artigas ha destacat que la ciutat de Terrassa té un gremi tèxtil molt potent i que hi ha poques ciutats a Catalunya amb una tradició industrial que comptin amb una entitat que defensi els interessos de la indústria i això “ens facilita sobretot l’intercanvi de necessitats entre empreses i tecnologia”. A més el Director de Leitat ha aprofitat per recordar que si bé el Gremi Tèxtil celebra 150 anys, Leitat en celebra 118, gràcies precisament a bona part d’aquelles indústries que van facilitar-ne la creació. El fet que hi hagi una associació que aglutini les indústries tèxtils, facilita la vida no només al centre tecnològic, sinó en general, perquè permet un interlocutor únic en la defensa dels interessos del sector i en la proposta de nous projectes.”.

En definitiva, les empreses tèxtils no només han sabut adaptar-se i desenvolupar-se en el decurs del temps, sinó que una part important d’elles han prosperat. Amb una base sòlida, una capacitat d’innovació constant i una visió compartida de futur,  les prop més d’un centenar d’empreses tèxtils de Terrassa estan preparades per continuar escrivint la seva història d’èxit dins l’estratègia d’industrialització de Catalunya.

Per aprofundir en aquesta temàtica, us convidem a visualitzar les entrevistes en vídeo amb alguns actors clau del sector, on reflexionen amb més detall sobre els reptes i les oportunitats que ens esperen en el futur!

Mira’t totes les entrevistes en aquest enllaç de YOUTUBE!
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.