Compliance: l’aliat estratègic per a gremis professionals
31 de julio de 2024

Comparte:

Compliance: l’aliat estratègic per a gremis professionals, per Sandra Soler

En el nostre marc legislatiu, la implementació de sistemes de compliance i canals de denúncia ha esdevingut una obligació imperativa per a una àmplia varietat d’empreses, organitzacions i institucions, incloent-hi els gremis professionals a Espanya.

L’adopció d’aquests programes no només facilita el compliment de la normativa vigent, sinó que també promou una cultura organitzacional basada en la transparència, la integritat i l’ètica.
La recent Llei 2/2023, del 20 de febrer, que regula la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i lluita contra la corrupció, estableix directrius clares per a la correcta implementació i seguiment dels canals de denúncia.

Diversos gremis professionals a Espanya, com ara l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, el Gremi de Construcció d’Obres de Barcelona i el Gremi de Ferreteria de Madrid, han pres la davantera en l’adopció d’aquests sistemes. Aquests gremis no només asseguren el compliment de les obligacions legals, sinó que també reforcen la confiança dels seus membres i tercers, demostrant un ferm compromís amb l’ètica i la responsabilitat.

En aquest sentit, la implementació de programes de compliance i canals de denúncia s’erigeix com un element essencial per a la prevenció d’infraccions legals i ètiques, la protecció dels informants, i la millora contínua de la qualitat i la reputació dels gremis professionals.

Gremis i tipologia a Espanya

Els gremis professionals a Espanya són institucions fonamentals que agrupen individus d’una mateixa professió amb l’objectiu de regular el sector, promoure’l, i defensar els seus interessos. La seva funció principal rau en la millora contínua de la pràctica professional, establint normes legals i ètiques que optimitzen la prestació de serveis i protegeixen els drets dels seus membres.

Històricament, aquests gremis han exercit un paper cabdal en la consolidació d’estàndards professionals i en la representació dels seus afiliats. En l’actualitat, el sistema gremial ha evolucionat i modernitzat, ampliant el seu abast i funcionalitat. Això inclou no només els col·legis professionals, que s’encarreguen de la col·legiació i regulació de la pràctica, sinó també certs sindicats d’afiliació obligatòria, que juguen un rol en la defensa dels drets laborals i en la negociació col·lectiva.

El procés de modernització dels gremis ha permès adaptar-se als canvis en l’estructura socioeconòmica i a les noves demandes dels professionals, incorporant eines de gestió contemporànies i enfocaments innovadors per a la defensa dels seus interessos i el compliment de la seva missió. Aquest dinamisme assegura que els gremis continuïn sent rellevants i efectius en la promoció de l’excel·lència professional i en la protecció dels seus afiliats en un entorn cada vegada més complex i competitiu.

Subjectes obligats Blanqueig de Capitals

La llei 10/2010 de 28 d’abril de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament al terrorisme presenta la importància de mantenir un sistema de comunicació amb les autoritats pertinents en matèria de blanqueig. Es remunta la necessitat d’evitar riscos de penetració en sectors financers essencials per organitzacions criminals o cooperacions amb aquestes de forma directa i indirecta.

En aquest context, el text legal incorpora obligacions específiques de comunicació i diligència deguda a una sèrie d’entitats i professionals, reconeguts com a «subjectes obligats», que han de vetllar per l’adopció de mesures estrictes per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Entre aquests subjectes obligats, la normativa inclou explícitament les associacions i fundacions, reconeixent la seva potencial vulnerabilitat i la necessitat de reforçar la seva vigilància.

Article 2.1:

Aquesta Llei s’aplicarà als subjectes obligats següents:

x) – Les fundacions i associacions.

Així mateix, la gran majoria de gremis professionals es configuren en els seus estatuts com a organitzacions o entitats sense ànim de lucre, la qual cosa les posiciona dins de la categoria anteriorment esmentada de subjectes obligats en matèria de prevenció de blanqueig de capitals.

Canal de denúncies

El canal de denúncies és una eina que proporciona més seguretat en qualsevol organització mitjançant la detecció de comportaments il·lícits dins d’aquesta. A través d’aquest, els membres de l’empresa tenen la possibilitat de comunicar sobre les conductes inapropiades a través d’un canal intern dirigit al comitè de recerca establert en cada organització. Això incoarà un procés d’investigació per resoldre el conflicte.

Beneficis del Canal intern de denúncies:

1. Persegueix i investiga les possibles infraccions en l’activitat de l’empresa
2. Protegeix els informants
3. Detecta conductes irregulars/contràries a la normativa interna i nacional
4. Atenua la responsabilitat de l’ organització davant de delictes comesos pels seus membres

El canal de denúncies no només és de vital importància en qualsevol Sistema de Compliance per a la prevenció de riscos penals, sinó que constitueix una obligació dins d’aquest. A partir de la Llei 2/2023 de 20 de febrer reguladora de la protecció de les persones que informin sobre les infraccions normatives i de lluita contra la corrupció s’estableixen les empreses i organitzacions que han d’integrar obligatòriament aquest canal intern.

S’ exposa el següent a l’ article 10.1 b) de la llei esmentada:

«Estaran obligades a disposar un Sistema intern d’informació en els termes previstos en aquesta llei:

Les persones jurídiques del sector privat que entrin en l’àmbit d’aplicació dels actes de la Unió Europea en matèria de serveis, productes i mercats financers, prevenció del blanqueig de capitals o del finançament del terrorisme, seguretat del transport i protecció del medi ambient a què es refereixen les parts I.B i II de l’annex de la Directiva (UE) 2019/1937,  del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2019, hauran de disposar d’un Sistema intern d’informació que es regularà per la seva normativa específica amb independència del nombre de treballadors amb què comptin».

Per obligació d’ aquesta llei, totes les fundacions i les associacions a nivell nacional tenen l’obligació de comptar amb un Canal de Denúncies en estar sota l’ efecte de la Llei de Prevenció de Blanqueig de capitals.

Avantatges d’implementar un programa de Compliance en gremis professionals

Les associacions sense ànim de lucre i les que formen gremis professionals, no estan exemptes del compliment dels deures imposats per la legislació vigent en matèria de Compliance. El compliment normatiu és crucial, ja que aporta transparència a les organitzacions, així com protecció de dades d’usuaris i treballadors d’aquesta, entre d’altres.

Els principals avantatges que ofereix el Compliance a favor dels gremis són els següents: 

Gestió de fons 

Els gremis compten amb finançament que prové de fonts alienes, com ara subvencions, quotes dels seus membres… Aquests ingressos impliquen la tinença d’un deure de diligència superior a altres organitzacions o empreses per assegurar la transparència i l’ ús apropiat dels seus recursos. Una mala gestió

Els gremis tenen a la seva disposició informació sensible de les seves persones treballadores, beneficiaris/es, donants etc… La gestió d’aquestes dades s’ha de portar de manera correcta. En cas d’incórrer en una mala gestió, l’organització haurà de fer front a represàlies legals greus a causa de la lesió de drets dels propietaris legítims.

Prevenció de riscos laborals

Els gremis estan també obligats a complir amb la normativa en prevenció de riscos laborals per protegir les seves persones treballadores, siguin empleats/des o voluntaris/es. La falta de compliment en aquesta àrea pot resultar en sancions legals i a la possibilitat que els empleats pateixin inseguretat en les condicions laborals.

La implementació d’un Sistema de Compliance és fonamental per mitigar i prevenir una àmplia gamma de riscos organitzacionals. Des de Cecot, advoquem per la seva integració mitjançant una sèrie d’estratègies clau:

  • Polítiques internes i de protecció de dades: Establim normes clares i robustes per salvaguardar la informació i garantir la seva gestió conforme a la normativa.
  • Formació als treballadors: Oferim capacitació en diverses àrees cabdals per assegurar que tot el personal estigui al tant de les millors pràctiques i obligacions legals.
  • Avaluació de riscos penals: Realitzem una avaluació exhaustiva dels riscos penals, implementant controls adequats per prevenir infraccions.
  • Codi ètic de conducta: Desenvolupem un codi ètic que guia el comportament dels empleats, promovent la integritat i la responsabilitat.
  • Canal de denúncies: Establim un canal confidencial i anònim per a la denúncia d’irregularitats, garantint la protecció dels informants i la correcta gestió de les denúncies.
  • Règim de funcionament intern del comitè de Compliance: Definim un marc d’ operació clar per al comitè de Compliance, assegurant la seva eficàcia en la supervisió i control del sistema.

Amb aquestes mesures, busquem no només el compliment normatiu, sinó també la creació d’una cultura organitzacional basada en la transparència, l’ètica, i la responsabilitat.

Exemples de gremis a Espanya amb programes de compliance i canals de denúncies implantats

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.